THE TRUE COST

Ik lees vaak blogs. Logisch, want je moet toch ergens je inspiratie vandaan halen. Toch? Op een lazy sunday kwam ik een blog tegen waar ze het had over de documentaire ‘The True Cost’. Ik had er al wel eens van gehoord, maar nog niet echt gekeken. Tijd om het te doen. En wauw, ik werd er zelfs een beetje naar van. Waarom? Dat ga ik je nu uitleggen.

‘WHO PAYS THE PRICE FOR OUR CLOTHING?’

Deze documentaire duurt anderhalf uur. En ik kan je zeggen: Het is het echt waard. Niet elke documentaire is het waard namelijk. Het gaat over kleding, maar niet over trends. Het gaat over standaarden, maar niet onze standaard. Het gaat over geld verdienen, maar toch weer niet. Gek he? (Wat die lessen storytelling op school wel niet met je doen).

The True Cost is een docu over hoe en door wie kleding wordt gemaakt. Het laat je een bizarre waarheid zien. Een waarheid waarin een vrouw van 23 jaar met een dochtertje van 2 of 3 jaar zo weinig verdient, dat het bijna onmogelijk is om te leven. Deze vrouw is een van de ‘hoofdpersonen’ die zo dapper en stoer is om een kijkje in haar kleine leventje te geven. Ze werkt lange dagen en krijgt zo’n 2 dollar per dag. En dat alles heeft te maken met de manier waarop wij onze kleding kopen. Fast fashion, een levenswijze waarin we kleding kopen en het gelijk weg kunnen gooien als het ons toch niet bevalt. En ons daarna schuldig voelen? Niet echt.

 

The true cost

 

De documentaire laat je dingen als Rana Plaza, het ingestorte gebouw waarbij zo’n 1.000 mensen omkwamen, zien. Alles omdat we eigenlijk te hebberig zijn. We kopen niet meer omdat we iets nodig hebben, maar omdat we denken dat we ‘rijk’ zijn. Maar rijk zijn ben je niet als je shirts van €10,- koopt. Ook niet als je er drie van koopt. We denken dat we rijk zijn als we veel spullen hebben. Maar wie is er rijker? Iemand met een Audi of iemand met 20 shirts? De een heeft meer spullen, maar de ander heeft echte waarde.

Ik vind het lastig om dingen zo voor je neer te zetten. Ik praat je geen schuldgevoel aan. Ik zeg alleen dat het echt verstandig is als je deze documentaire een keer kijkt. Zeker weten de moeite waard. Je visie verbreden vind ik ook weer zo zweverig, dus vergeet dat maar weer gelijk. Maar je gaat wel op een andere manier naar kleding kijken.

EEN GOUDEN TIP

Dit artikel had ik een stuk minder lang verwacht. Sorry, haha. Maar ik zat letterlijk met kippenvel te kijken. Maar wat me opviel: Er was niet echt een ‘oplossing’ waardoor je je steentje kan bijdragen. In de allerlaatste fragmenten, vlak voor de credits, lieten ze de naam van een website zien. Ik las een tip die zo eenvoudig is, maar waar niet veel mensen rekening mee houden. Ik ook niet, om eerlijk te zijn. En daarom ga ik ‘m hier met je delen:

“Will you wear it 30 times?”

Zo simpel is het. Heb jij tijdens het winkelen een kledingstuk in je handen? Vraag je dan af of je het minimaal 30 keer zal dragen. Een vijfde slaapshirt is echt onzin en drie badjassen zijn ook meer dan overbodig. Ik heb me er ook schuldig aan gemaakt, natuurlijk. Maar ik ga zeker vaker nadenken voordat ik iets koop..

Heb jij The True Cost al eens gezien? Of ga je ‘m nog eens kijken?

 

Share:

8 Reacties

 1. 7 maart 2017 / 8:57 am

  Ik heb hem ook gezien en was ook heel erg onder de indruk na het kijken. 30 keer dragen is inderdaad een interessante vraag. Ik denk dat veel van mijn kledingstukken dan weg kunnen..

 2. 7 maart 2017 / 9:20 am

  Goede tip. Zelf ben ik al bewuster bezig met kleding kopen, ik heb al een lange tijd niks gekocht, m’n kledingkast grondig schoongemaakt en ik koop alleen iets wat ik écht leuk vind. Zo voorkom ik miskopen 🙂 De vraag of ik het 30 keer zou dragen is een goede, die ga ik onthouden.

 3. 8 maart 2017 / 10:05 am

  Volgens mij heb ik The True Cost nog niet gezien, wel een andere documentaire over H&M en duurzaamheid. Ook heel interessant. Deze docu gaat zeker op mijn to-watch lijstje! En die vraag is echt goed om jezelf te stellen inderdaad!

  • Demi Kloosterman
   8 maart 2017 / 10:53 am

   Weet je toevallig hoe die docu heette? Ben heel benieuwd namelijk!

 4. 8 maart 2017 / 10:37 am

  Ik denk dat heel veel mensen zich al steeds meer bewust zijn van hoe slecht fast fashion is. Ik koop ook veel minder en bewuster en Amerikaanse bloggers zijn er nog veel bewuster mee. Die 30 x dragen regel is een mooie om je aan vast te hoeden. Goed dat je dit bespreekt1

  • Demi Kloosterman
   8 maart 2017 / 10:53 am

   Thanks voor je complimentje! Vind ook dat veel meer mensen zich er bewust van moeten zijn!

 5. 8 maart 2017 / 1:31 pm

  Wow, dat is wel een goed uitgangspunt. Ik ga de docu zeker even checken!

 6. 8 maart 2017 / 9:57 pm

  Ik had nog niet van deze docu gehoord maar na het lezen van je artikel ga ik dit zeker eens doen. Thanks voor de tip 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *